Финален анекдот от епизод 2 на шоуто „На Стената“

Хан Крум и дипломацията

Хан Крум Страшни

Един от най-великите владетели на България. Създател на първия домашен сервиз от глави на византийски императори. Прекратил и съществуването на Аварския хаганат, поради известни обстоятелства, описани по-долу.

Финален анекдот от втори епизод на шоуто „На Стената“. Ето една случка от скрижалите на българската история, която е убегнала на историографите, но навярно се е случила точно така. Нека сега да ни обземе духът на миналото и историческата автентичност.

805-та година. Сряда. В ранния предиобед на Плиска, огряна от лъчите на българското слънце, кавханът Умертиг беше свел гузен, но и някак ухилен поглед, а хан Крум му говореше почти укорително:
– Умертиг, слушаш ли ме внимателно? Вярно е, че вчера по изгрев имахме махмурлук. Знаеш докога пихме с тебе и ичиргубоила. Обаче! Ясно си спомням, че към девет часа ви пратих – вас двамата – да кажете културно на Аварския хаганат да не вдига толкова шум на националния си празник, понеже тука сме снощни. И какви бяха точните ми думи, драги Умертиг?
– Да млъкне тоя Аварски хаганат – отвърна кавханът.
– Точно така – продължи хан Крум – да млъкне. А не да изчезне.
– Ювиги хане, сега като го нема, чува ли се?
– Не, аз ще спра пиенето! На всички. Не може всяка сутрин след кръчма да ходите с конницата и да изчезват разни съседни държави.
– Ювиги хане, хаганатче некво… Неска го има, утре го нема. Айде сега.
– И после на мене ми викат хан Крум Страшни, нали? Днес – аварско хаганатче, утре – някое византийско императорче… Най-накрая ще почнем да граничим само със себе си! Ти изобщо знаеш ли какъв провал, какъв конфуз е това за дипломацията?
– Какво е това – дипломация? – попита хитро кавханът.
– Ох, леле! Я кажи на ичиргубоила да донесе една бъчва вино и елате двамата да ви обясня.
– Една бъчва?
– Една – отсече ханът – и то само една! Че току виж утре сме обсадили Константинопол!